• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Srdíčka pro nemocná srdce

    Text: M. Rychtářová a M. Milotová

    Foto: archiv ZŠ a MŠ Kyjovice

    AGE 2 - 3 / 2019

    Zvláštní cena předsedy PS PČR

    ZŠ a MŠ Kyjovice, Pastelka (28 dětí) pod vedením paní učitelek Miroslavy Rychtářové a Miroslavy Milotové

    Do projektu Srdce s láskou darované se zapojujeme již potřetí. Také letos jsme moc přemýšleli, jak se k této výzvě postavit. Dlouho jsme hledali nápad, komu udělat radost nebo koho potěšit.

    V jarním období, při návratu vlaštovek z teplých krajin, jsme se s dětmi učili vlaštovky skládat. Zdařilými kousky jsme obdarovali obyvatele domova důchodců. A tak se zrodil i nápad na výrobu prázdninových vlaštovek, které „obletí svět“. Pomocí linorytu jsme vyrobili speciální papír na prázdninové vlaštovky. Za vydatné pomoci dětí jsme poskládali padesát vlaštovek a připojili k nim krátký dopis. Postupně nám chodily zprávy, kam všude se vlaštovky dostaly: do Hradce Králové, na Slovensko, do Chorvatska, do Kanady, do Thajska, do Řecka. Vlaštovky dolétly k paní spisovatelce, k venezuelské malířce a také do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě – na kardiovaskulární oddělení.

    Největší pozornost jsme věnovali zprávě, která nám došla jako poslední. Rozhodli jsme se obdarovat svými srdíčky lidi, kteří trpí poruchami srdce. Pilně jsme se pustili do práce, ať to do Vánoc stihneme. Děti namalovaly na malířská plátna akrylovými barvami obrazy veselých srdcí. Ze sádry jsme pilně několik dní odlévali a pomalovávali malá srdíčka.

    Mít dobré srdce je moc důležité, stejně jako mít srdce zdravé.

    Dne 20. 11. 2018 jsme předali naše Srdce zástupcům kardiovaskulárního oddělení Fakultní nemocnice Ostrava-Poruba Mgr. Ludmile Klemsové, Ph.D., a mluvčí FN Mgr. Nadě Chattové, které také osobně navštívily naši mateřskou školu.

    Naše obrazy srdcí zpříjemní interiér pacientům kardiovaskulárního oddělení FN. Snad naše s láskou malovaná srdíčka zahřejí, nemocná srdíčka pookřejí a budou se trošičku lépe uzdravovat. Jménem našich dětí budou malá sádrová srdíčka rozdávat sestřičky s přáním brzkého uzdravení.

    Text: M. Rychtářová a M. Milotová

    Foto: archiv ZŠ a MŠ Kyjovice

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 2 - 3 / 2019 na straně 32-33.