• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Stromy dětí

    Text: MŠ Jahodnice

    Foto: archiv MŠ Jahodnice

    AGE 2 - 3 / 2020

    Zvláštní cena Za pomoc Zemi v 6. ročníku Srdce s láskou darované

    MŠ Jahodnice, Praha 9 – Kyje

    Členové ekotýmu (30 dětí) pod vedením paní učitelky Moniky Mikulenčákové

    V rámci projektu Ekoškolka s vybraným tématem Prostředí vymýšlely děti, jak bychom mohli obohatit naše prostředí. Přišly s mnoha nápady, které postupně realizujeme. Jedním z nich bylo vysázet ovocné stromy na školní zahradě a alespoň jeden strom na veřejném prostranství.

    Do projektu Pomáháme Zemi se tedy hlásíme s naší akcí Stromy dětí MŠ Jahodnice.

    Na stromky vybíráme peníze ve třídách a také jsme založili veřejnou sbírku, aby tento krásný nápad dětí mohl podpořit každý, kdo v tom vidí smysl.

    Veřejnost informujeme o naší sbírce prostřednictvím článku v Listech Prahy 14.

    Velice nás těší zájem a podpora rodičů, kteří nám kromě jiného zprostředkovali prostor k vysazení stromu a spolupráci s organizací Lesy hlavního města Prahy. Ta nám poradí, které stromy ideálně vysadit, a při finální akci nám pomůže s výsadbou.

    Věříme, že vysazený strom na veřejnosti propojí místní obyvatele a pro děti bude i po odchodu z mateřské školy symbolem spolupráce a toho, že i malými kroky se dá dosáhnout velkých změn, že naše péče o okolní prostředí má smysl. Především to ale už navždy bude jejich strom, výsledek jejich úsilí a spolupráce.

    A jak si naši akci představujeme?

    Ve třídách se mohou rodiče s dětmi účastnit ankety o tom, jaké stromy by si na naší školní zahradě přáli. Odpovědi během února vyhodnotíme, zkonzultujeme s odborníkem a vybereme to nejlepší možné řešení, ideálně tedy stromy, které si děti přejí, a zároveň takové, kterým se bude dařit.

    Sbírka na Stromy dětí MŠ Jahodnice bude ukončena na konci února a na jaře chceme uspořádat veřejnou akci se slavnostním zasazením stromů. Zazpívá nám k tomu sbor a po odvedené práci si dáme i něco malého na zub.

    Zemi ovšem pomáháme i jinými způsoby:

    - Třídíme domácí i školní odpad.

    - Sbíráme odpadky pohozené v okolí naší školy.

    - S pomocí rodičů obohacujeme naši školní zahradu o krmítka, ptačí budky a chystá se i hmyzí hotel.

    Na školní zahradu zakoupíme dva ovocné stromy – třešeň a jabloň a na veřejném prostranství zasadíme dub červený. Vzhledem k událostem kolem pandemie se tak nestalo na Den Země, ale plánujeme to na 22. červen. Všichni se už těšíme!

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 2 - 3 / 2020 na straně 44-45.