• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Úvodem - O (ne)počítání

    Text: Jana Jenšíková

    AGE 3 - 4 / 2023

    Dospělí jsou opravdu zvláštní – projela mi hlavou věta z Malého prince, když jsem poslouchala naléhavý hlas na druhém konci telefonu: „…a buďte stručná a připravte si hlavně čísla. To lidi zajímá.

    Volala produkční jedné televize. Prý si všimli na sociálních sítích našeho Srdce s láskou darovaného a dali by tomu prostor ve zprávách. Tak minutku obrázků dětí ze sněmovny. A k tomu pár faktů. Moc se tam toho nevejde… Přece jen je to taková okrajová zprávička…

    A jsme zase u toho. Jako když jsem onehdy „prezentovala“ projekt jedné velké firmě, která pomýšlela na to, stát se naším generálním partnerem. Čísla. To je to, oč tu běží.

    Poslušně tedy sčítám děti a školy v letošních přihláškách a přidávám k tomu i ty z předchozích ročníků. Na našem webu píšeme: už na 45 000 zapojených a 1800 projektů. Je to moc, nebo málo? Bude to pro televizi dost důrazný údaj? A je správný?

    No právě, vlastně není! Základka v Ostravě-Porubě tu má napsáno v jedné přihlášce 30 dětí (víc se jich totiž do naší elektronické přihlášky „nevejde), ale ona se tam do Srdce zapojila celá škola, 654 žáků a 12 pedagogů! Devátá A z Náměště nad Oslavou šla do Srdce už počtvrté jako jeden muž v počtu 27, ovšem letos společně s prvňáčky, nad kterými si vzala záštitu. A ti už se do přihlášky nedostali. No a třeba Zaječí parta z říčanské mateřské školy je dvacetišestičlenná, ovšem kde jsou babičky a dědečkové z Domova Pod Kavčí Skálou, kteří se na vítězném projektu také podíleli? A jak spočítat všechny laskavé skutky, rozdanou radost, pohlazení, úsměvy u těch stovek a stovek projektů? Všechny ty, komu Srdcaři udělali radost, ale také ty, kdo je podporují a pomáhají jim.

    A zkuste to všechno vměstnat do minutky a pár obrázků…

    Mně se to nepovedlo.

    Některé věci prostě nezměříte a nespočítáte. Je to tak dobře. My, Srdcaři, víme, že to jsou právě ty věci nejcennější. Děkujeme vám všem, kteří jste se do Srdce s láskou darovaného jakkoliv zapojili, a vězte, že pro nás, organizátory a porotce, jste vítězové všichni. Jsme hrdí na to, kolik pozitivní energie, lásky a laskavosti je v našich dětech a jejich učitelích, v lidech kolem nás. Děkujeme, že pomáháte tvořit lepší svět. A je nám velikou ctí být u toho s vámi.

    Jana Jenšíková,

    zakladatelka projektu Srdce s láskou darované a šéfredaktorka AGE


    „Příliš mnoho myslíme a příliš málo cítíme.

    Víc než stroje

    potřebujeme lidskost.

    Víc než chytrost potřebujeme laskavost a mírnost.

    Bez toho zvlčíme

    a ztratíme všecko.

    Charlie Chaplin

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 - 4 / 2023 na straně 5.