• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Srdce pro Kamilku

    AGE 3 / 2024

    Zvláštní cena předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

    ZŠ a MŠ Ladná

    1. až 3. třída ZŠ (30 dětí) pod vedením paní vychovatelky Marie Střelské

    Jsme děti ze školní družiny v Ladné, která leží u Břeclavi. Chodí k nám i děti ze třetí třídy, ale převažují prvňáci a druháci. Do vaší soutěže jsme se přihlásili nejenom proto, abychom někoho potěšili, ale i pomohli a naučili se nové věci.

    A jak to celé probíhalo? Rozhodli jsme se každý ušít srdíčko, a potěšit tak Kamilku Čulenovou. Šili jsme na šicím stroji, který jsme většinou viděli poprvé a ani naše paní vychovatelka to moc neuměla. Ale řekla nám, že se nemáme čeho bát. I přesto, že některým jeho zvuk naháněl hrůzu a báli se, že si přišijí prsty, postupně jsme zjišťovali, že to zase tak složité není. Mnohokrát se nám přetrhla nit a mezi námi jsou už vynikající borci, kteří ji umějí navléknout do dvaceti sekund. Koupili jsme krásné romantické látky, aby srdíčka byla co nejkrásnější, ale využili jsme i všechnu použitelnou látku, kterou jsme měli ve škole. Srdíčka jsme navázali na větev 1,5 metru dlouhou.

    Čtvrtého března jsme Kamilce symbolicky srdíčka předali, ale domů si odvezla jen některá. Dostali jsme totiž nápad, že všechna zbývající prodáme a výtěžek věnujeme na její operaci, která ji v dubnu čeká. Aby byla částka zajímavější, vyrobili jsme mýdla a svíčky a začali všechno prodávat. Velmi nás podpořili rodiče a zaměstnanci naší školy a k dnešnímu dni máme pro Kamilku 8 780 korun. Na všech akcích školy, které nás na jaře čekají (např. jarní tvoření, bazar knih), chceme pokračovat. Při osobním setkání s Kamilkou jsme si uvědomili, jak velký dar je zdraví. Pokoušeli jsme se do její situace, kdy hýbe jen levou rukou, vžít a můžeme vám říct, že si to na delší dobu neumíme vůbec představit.

    A kdo je Kamilka Čulenová? Dvanáctiletá holka, která chodí do páté třídy v Břeclavi. Ve dvou letech onemocněla, přestala se hýbat, mluvit a vlastně všechno, co do té doby uměla, ztratila. Pomocí rehabilitace se jí podařilo rozpohybovat levou ruku. Kamilka trénuje souboje v páce a má už velké sportovní úspěchy. Rodiče se neustále snaží, aby se její stav zlepšoval. Všichni doufají, že se jednou postaví na nohy. Podstoupila operaci Ulzibat v Srbsku a nyní ji čeká náročná rehabilitace.

    Jsme rádi, že jsme díky vám přišli na způsob, jak někoho potěšit a zároveň i trošku pomoci.

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 / 2024 na straně 34-35.